Značajne uštede primenom mera energetske efikasnosti u domaćinstvima

Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo je u Požarevcu tribinu u okviru nacionalne kampanje pod nazivom: „Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, poboljšanje izolacije, fasade, solarne panele?“, na kojoj su građani imali priliku da dobiju informacije o proceduri prijavljivanja na novi javni poziv.

„Ministarstvo i grad Požarevac obezbedili su ove godine ukupno 16,25 miliona dinara za subvencije kojima podržavamo građane da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene neefikasne kotlove ili ugrade solarne kolektore i panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Primenom ovih mera ostvarujemo uštede energije, vodimo računa o kućnom budžetu, povećavamo komfor stanovanja, smanjujemo emisije štetnih gasova i više vodimo računa o životnoj sredini“, rekla je pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović.

Ona je dodala da građani u zavisnosti od paketa mera mogu da dobiju subvencije od 50 do 65 odsto vrednosti investicije i da je do danas država subvencionisala više od 30.000 domaćinstava. „Naš cilj je da kroz realizaciju ovog projekta ukupne vrednosti 50 miliona evra, koji se realizuje uz podršku Svetske banke, energetski saniramo više od 50.000 domaćinstava”, rekla je Vukadinović.

Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika, rekao je da su građani Požarevca zainteresovani za subvencije za sporovođenje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i da je pojednostavljena procedura prijavljivanja. Dodao je da je nekoliko stotina građana dobilo subvencije u poslednje tri godine i da će Grad nastaviti da izdvaja sredstva za ove namene.

Ove godine građani će u 137 jedinica lokalne samouprave moći da se prijave za subvencije u kojima od leta počinje raspisivanje javnih poziva.

Na tribinama u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Subotici, Požarevcu, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Požegi, Svilajncu, Kruševcu i Užicu građani će imati priliku da dobiju neophodne informacije kako da se prijave za subvencije koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama, kao i da se informišu o benefitima ulaganja u energetsku efikasnost.

preuzeto sa sajta Grada Požarevca