USAID Пројекат за унапређење јавних набавки: Наставак обуке за партнерске локалне самоуправе

Службеници локалних самоуправа задужени за послове јавних набавки, међу којима и из општине Велико Градиште, након успешног првог модула обуке одржаног пре месец дана у Крагујевцу, окупили су се прошле недеље у Врњачкој Бањи на дводневној обуци на тему припреме конкурсне документације.

Ова фаза у циклусу поступка јавне набавке важна је за наручиоце јер садржина конкурсне документације зависи од одлуке о избору врсте поступка те одговарајуће технике у јавним набавкама и типа уговора за конкретну јавну набавку и одређује и све следеће кораке у поступку јавне набавке.

Током два дана, предавачи – Александра Литричин и Бранимир Благојевић – представили су ученицима све кораке у припреми конкурсне документације и покретању поступка јавне набавке, укључујући врсту поступка, дефинисање рокова, валуте и језика, именовање комисије, објаву огласа као и мере за заштиту интегритета поступка и спречавање сукоба интереса што су кључни аспекти превенције корупције у поступцима јавних набавки.

Као и на претходним догађајима на којима су се окупили представници општина и градова задужене за поступке јавних набавки, и ова обука била је обележена живом дискусијом и разменом знања, искуства и најбољих пракси, као и међусобним уважавањем и разумевањем за сличне изазове са којима се сусрећу у свакодневном раду. Испред општине Велико Градиште обуци су присуствовали радници Управе задужени за послове јавних набавки на челу са начелницом Сањом Стојадиновић.

Гости на обуци били су и представници Сталне конференције градова и општина који ће у наредном периоду, као партнери Пројекта, пружати директну техничку помоћ и подршку локалним самоуправама у унапређењу пракси везаних за припрему, објављивање и оцену јавних набавки, те доделу уговора.

Извор и фото: USAID-ов Пројекат за унапређење јавних набавки