Proslavljena gradska slava sveta Trojica

Požarevljani su u nedelju, 23. juna, proslavili jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika, Svetu Trojicu.

Veče uoči gradske slave u velikoj sali požarevačkog Centra za kulturu održana je akademija na kojoj su zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena priznanja. Nagrade i povelje o nagradi Grada Požarevca dodeljene su u neto iznosu od po 58.540,00 dinara.

Od pojedinaca nagrađeni su sportski radnik Ivica Jevtić, oftamolog – hirurg prof. dr Ivan Marjanović i mitropolit braničevski Ignatije Midić. Povelja Grada dodeljena je i kompaniji „ DM Internacional“ DOO iz Bratinca.

U ime slavodobitnika obratili su se mitropolit braničevski Ignatije Midić i prof. dr Ivan Marjanović.

Mitropolit braničevski dr Ignatije Midić zahvalio se gradonačelniku Saši Pavloviću kao i odgovornim ljudima u Požarevcu, jer nagrada treba da služi kao pravi primer drugima.

Prof. dr Ivan Marjanović pokazao je humanost i dao pozitivan primer, te se odrekao novčane nagrade u ime odeljenja Neonatologije na kojoj je njegova majka radila i time dao mali doprinos Opštoj bolnici u Požarevcu i medicini u Braničevskom okrugu.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović istakao je da će zajedništvo kome svakoga dana težimo imati svoj trijumf sutra, na sam dan slave, kada će litija proći kroz grad.

„Taj hod kroz grad, zajedno sa starim prijateljima, kao i sugrađanima koji će nam prijatelji tek postati, jedan je od najlepših delova naše pravoslavne vere. Na tom putu najvažniju ulogu ima naša Srpska pravoslavna crkva koja nas vekovima okuplja na ovaj i na druge načine, učeći nas da budemo bolji. To osećanje pripadnosti danas nam je u ovom vremenu velikih iskušenja potrebnije nego ikada pre. Slogom se mogu i bukvalno pomerati planine što je čovečanstvo tokom istorije nebrojeno puta pokazalo. Dokaz tome može biti i naš grad koji je zahvaljujući zajedničkim naporima državnog rukovodstva, lokalne samouprave i svih građana uveliko promenio svoje lice. Neću pogrešiti ako kažem da je taj rezultat postignut i zahvaljujući povratku našoj veri, što podrazumeva poštovanje i prema drugim religijama. Uveren sam da su protekle litije, kao i liturgije, na kojima smo se okupljali, inspirisali mnoge da učine, nešto više za svoju zajednicu“.

preuzeto sa sajta Grada Požarevca