Održan promotivni događaj posvećen inkluzivnom obrazovanju projekat “Učimo svi zajedno”

U O.Š. ,,Žarko Zrenjanin“ Veliko Laole održan promotivni događaj posvećen inkluzivnom obrazovanju, koji kroz projekat „Učimo svi zajedno“ sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Projekat Učimo svi zajedno traje od 2021. godine, kada su Ministarstvo prosvete, Evropska unija i UNICEF su udružili snage da poboljšaju dostupnost i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za svako dete, posebno za decu nepovoljnog socio-ekonomskog statusa. Projekat polazi od strateškog opredeljenja Republike Srbije da je inkluzivno obrazovanje osnovno pravo svakog deteta i polazna tačka za razvoj pravednog, otvorenog, i demokratskog društva. U projekat je direktno uključeno 20 jedinica lokalnih samouprava, a projektom je obuhvaćeno oko 10 odsto škola u Srbiji i oko 5.000 stručnjaka iz obrazovanja i drugih oblasti, uključujući i opštinu Petrovac na Mlavi.
Promotivni događaj koji je održan 25.04.2024. okupio je predstavnike lokalne samouprave, direktore, nastavnike, roditelje i učenike svih škola iz opštine Petrovac na Mlavi koje su uključene u projekat, predstavnike radnog tela za inkluzivno obrazovanje i predstavnike drugih lokalnih institucija i organizacija, uključujući lokalne organizacije civilnog društva.
Okosnica ovog promotivnog događaja je zajedničko oslikavanje slova u rečenici „Učimo svi zajedno“, u kom učestvuju učenici, nastavnici i predstavnici lokalne zajednice. Zajedničkim oslikavanjem slova, stavljamo u fokus da deca uče od odraslih, da odrasli uče od dece, da deca uče sa decom i da svi učimo zajedno u cilju ravnopravnog, kvalitetnog, inkluzivnog i demokratskog društva.

preuzeto sa sajta opštine Petrovac na Mlavi