Obeležen Dan policije

Povodom Dana i slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Dana policije u Svečanom salonu gradskog zdanja priređen je tradicionalni svečani prijem.

Načelnik PU Požarevac Darko Pajkić je podsetio na događaj na Čukur česmi, koji je bio uvod u niz događaja koji će dovesti do konačnog oslobođenja Srbije od viševekovne turske vladavine.

„Tada je srpska žandarmerija, preteča današnje policije, odigrala važnu ulogu u sukobu sa nadmoćnom turskom silom. Događaj na Čukur česmi, napad na dečaka Savu Petkovića i otpor pružen od strane srpske žandarmerije i građana Beograda, ostao je dugo u senci, te je Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo da tu nepravdu ispravi i počne obeležavati taj dan kao Dan Ministarstva, Slavu Ministarstva i Dan policije, rekao je Pajkić i dodao da su policija i organi unutrašnjih poslova i danas, nakon 162 godine, temelj države Srbije, zaštitnik njenog pravnog poretka i čuvar bezbednosti svih naših građana“.

Gradonačelnik Pavlović se u ime svih građana zahvalio na slobodi i sigurnosti koju uživaju, zahvaljujući pripadnicima ovog ministarstva.

preuzeto sa sajta Grada Požarevca