Носталгично Сећање на Великана Народне Музике: Дан Рођења Боре Спужића Кваке

 

На данашњи дан, рођен је један од великих имена српске народне музике, Велибор Спужић Квака. Овај певач, чије је име постало синоним за емотивне и искрене народне песме, оставио је неизбрисив траг у музичком свету.

Спужић Квака је рођен 10. новембра 1934. године у Ораховцу на Косову, као пето од шесторо деце. Његова породица је током Другог светског рата морала напустити Косово и преселити се у Ћићевац. Овде, у једној дечјој игри, Велибор је доживео озбиљан пад с дрвета, што је резултирало ишчашеним куком. Ова повреда оставила је траг, будући да му је лева нога остала краћа, али није омела младог Кваку да се посвети музици.

Члан КУД-а „Абрашевић“, где је стекао надимак Квака, Велибор је своје прве ноте свирао на комшијској хармоници. Како је одрастао, почео је и да пева, а 1952. године је напустио средњу школу и добио први ангажман у кафани „Дунав“ у Великом Градишту. Тада му је купљена хармоника, коју је отплаћивао свирањем уз услов да остане у кафани док не измири последњу рату.

Године 1968. упознао је Будимира Буца Јовановића, познатог композитора народних песама, који му је понудио снимање прве сингл плоче. Плоча под називом „На растанку“ постала је прави хит, продата у 400.000 примерака и освојила сребрно и златно издање.

Спужић Квака је кроз своју каријеру имао успоне и падове, волео је кафану и жене, а оженио се чак четири пута. Његова популарност је варирала, али његова љубав према музици остала је непромењена. Поред бројних хитова, објавио је 23 сингла, 16 албума и 3 ЦД-а.

Његову каријеру обележио је и велики хуманитарни концерт одржан 1998. године, када је доживео мождани удар. Ханка Палдум га је одвела у Сарајево и финансирала његово лечење. Квака је преминуо 9. марта 2002. године, али је оставио неизбрисив траг у срцима љубитеља народне музике.

Foto Wikipedia