Славица Радовановић: Чека нас главни удар

Према речима сеизмолошкиње Славице Радовановић, очекује се да ће се у будућности у Петровцу на Млави појавити још јачи удар.

Радовановићева појашњава да расед који иде од Великог Градишта до Свилајнца има капацитет да генерише земљотресе магнитуде 5 степени по Рихтеровој скали.

“Неколико земљотреса је било, али имајући у виду да су на северном делу раседа који иде од Великог Градишта преко Петровца на Млави до Свилајнца ту били земљотреси, а да тај расед има капацитет да генерише земљотресе магнитуде 5 степени. Преко 30 година ту није било таквих земљотреса, још од 1991. године. Прошле године сам рекла да је могуће да се ту јаве земљотреси. Када Сеизмолошки завод изанализира податке, онда ћемо знати да ли је то регуларна сеизмичка активност или је активиран неки од попречних раседа, па ће тек на главном бити земљотрес”, појашњава она.

Славица Радовановић додаје да је то већ 7. земљотрес по реду, а да ће главни удар бити у будућности.

“То је већ 7. земљотрес на том подручју, то је све исти расед. Ту се сеизмичка активност лагано подиже, а главни удар ће бити у некој будућности, не знамо кад”, каже она.

Извор: Б92