Реконструкција трга и инфоцентра у Голупцу

У општини Голубац у току је реализација пројекта „Трг Ђердапских митова и легенди“, чији је донатор Европска унија, заједно са немачком владом. Ова подршка реализује се у оквиру пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“  који спроводи  Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије.

Пројекат се састоји из три дела, реконструкција градског трга, организација манифестација и реконструкција туристичког инфоцентра. У оквиру овог пројекта који садржи организовање манифестација одржана је за ученике Основне школе „Бранко Радичевић“  у Голупцу, “Шетња са туристичким водичем”, где је туристички водич причао приче школској деци о митовима, легендама и вредностима овог краја. Ученицима су оквиру промо  производа подељени и ђачки ранчеви.

-У школи у Голупцу управо смо завршили акцију поделе рекламног материјала у оквиру пројекта „Трг ђердапских митова и легенди“.  Сам пројекат, сем грађевинских сактивности подразумева и неколико активности промоције будућег туристичког производа Трга ђердапских митова и легенди. Данас смо учествовали и у презентацији прича и легенди од стране наших туристичких водича који су ученицима ове школе од првог до четтвртог разреда испричали десетак замиљивих легенди из овог краја, каже координатор пројекта Александар Ђукић.

ГОЛУПЦУ ИМЕ ПО ДЕВОЈЦИ

Деца су најбољи слушаоци ових прича и легенди,  уједно и најбољи презентатори и очекује се да ће она већ сутра кренути у ширење тих митова који трају вековима на овим просторима.

Једна од многобројних легенди је и како је Голубац добио име. Легенда каже да је  лепа девојка Голубана, понос града, очарала лепотом чак и турског пашу. Паша, суров и охол, поклекну пред заљубљеношћу нудећи Голубани све, тражећи заузврат да се уда за њега. Голубана га одбије и његова суровост замени краткотрајну заљубљеност, обруши се на девојку свом снагом. Везаше је за литицу, док није у мукама издахнула, гледајући у град који доби њено име.

-Немачкој организацији за Међународну сарадњу ГИЗ и општини Голубац захваљујем се овим путем на свестраној помоћи,на одобравању средстава и надамо се даљој сарадњи ,нагласио је Ђукић и подсетио да  сам Трг митова и легенди подразумева три компонете. Једна је грађевинска реконструкција самог Трга у центру Голупца, друга је реконструкција туристичког центра, а трећа  организација манидестација ,презентација догађаја,израда рекламног материјала.

www.recnaroda.rs