Реализован пројекат “Унапређење енергетске ефикасности амбуланте Крепољин у општини Жагубица“

 

Најзначајније реализоване активности у оквиру пројекта су радови на комплексу амбуланте у Крепољину.

У згради опште медицине и згради педијатрије замењени су кровни покривачи, урадјена је термоизолација објеката и таваница и уградјени су соларни колектори са бојлерима и централном припремом топле воде. Котларница је комплетно реконструисана и замењен је стари котао новим на пелет. У свим просторијама у комплексу је замењена расвета – постављене су ЛЕД светиљке. У августу месецу, амбуланту у Крепољину посетио је шеф одељења за сарадњу делегације Европске уније у Србији, Никола Бертолини. Том приликом изразио је задовољство изведеним радовима и набављном опремом. Нагласио је да му је посебно драго што је једна мала општина попут Жагубице, захваљујући подршци Европске уније, успела да унапреди инфраструктуру и прузање примарне здравствене заштите својим градјанима.

Патронажне сестре Дома здравља Жагубица одржале су средњошколцима различитог узраста предавања на тему ЦОВИД вируса, али и на актуелне инфекције у зимском периоду, попут грипа. Осим тога, предавачице су ученицима говориле и о значају здраве исхране и здравог начина живота. Представиле су им све предности бављена спортом и штетности конзумирања дроге, дувана и алкохола. У оквиру пројекта спроведене су две анкете медју запосленима и пацијентима. Прева анкета спроведена је на почетку имплементације пројекта. Анкета је показала да услови рада и услови боравка у просторијама амбуланте у Крепољину нимало нису задовољавајући. Друга анкета, спроведена након завршетка радова показала је велико задовољство како запослених тако и пацијената . Изразили су да је много пријатније у чекаоницама и лекарским просторијама него раније. Здравствени радници посебно су изразили задовољство због нове медицинске опреме јер, како су навели, моћи ће пацијентима да пружају квалитетнију и савременију здравствену заштиту.

Реализован Пројекат Унапређење Енергетске Ефикасности Амбуланте Крепољин У Општини жагубица 9
Партнер на пројекту, Дом здравља Жагубица, уз подршку представника програма ЕУ ПРО Плус, израдио је и усвојио:

– Правилник о безбедности пацијената од инфекције са јасно дефинисаним мерама и правилима прегледа инфицираних пацијената и
– Правилник са препорукама за рад са пацијентима из осетљивих друштвених група током пандемије изазване вирусом ЦОВИД-19.

У новембру месецу реализована је пресс конференција за градјане и медије на којој је представљен пројеакт и значај реализованих пројектних активности.

Реализацијом овог пројекта, унапредјена је енергетска ефикасност и инфраструктура амбуланте у Крепољину, набавком медицинске опреме и наместаја створени омогућено је квалитетније пружање здравствених услуга пацијентима и олаксан је рад медицинским радницима и лекарима. Уградњом соларних колектора и котла на пелет, знатно је смањена емисија ЦО2 што ће се позитивно одразити како на заштиту животне средине, тако и на уштеде у будзету.

Извор и фото: Општина Жагубица