Пројекат “Пригрлите разлике” у Жагубици

Средња школа из Жагубице део је пројекта „Пригрлите разлике, славите сличности“ који финансирају Европска унија и немачка влада. Пројекат спроводе немачка организација за међународну сарадњу и Регионална канцеларија за сарадњу младих.

Жагубичка школа је за пројекат „Пригрлите разлике, славите сличности“ аплицирала за учешће у октобру прошле године за учешће ученика кулинарског смера. Они су у оквиру размене први посетили вршњаке из школе у Кратову у Републици Северна Македонија.

Прва посета жагубичких ђака Кратову била је у мају ове године и осим припреме хране карактеристичне за ова подручја израђен је и дигитални водич кухиња оба краја. У делегацији из Жагубице било  је 12 ученика.

Узвратна посета кратовских ђака је била у септембру ове године Средњој школи у Жагубици. У школском ресторану припремана је традиционална храна Хомољског краја, али и кулинарски специјалитети гостију из Македоније.

Један од заједничких осмишљених специјалитета, „пастрмајка“,  уврстиће се у кулинарску понуду ресторана на Врелу Млаве и такође, као аутентични плод сарадње, представљан на сајмовима хране.

www.recnaroda.rs