Пронађена тријумфална капија у Виминацијуму

Истраживачка екипа која ради на истраживању археолошког локалитета Виминацијум пронашла је остатке тријумфалне капије, која се сматра једним од заштитних знакова архитектонског наслеђа римске цивилизације.

Истраживачки тим, који чине др Саша Реџић, др Илија Данковић, др Младен Јовичић, др Ангелина Раичковић, као и студенти Кристина Живковић и Петар Којадиновић, пронашли су остатке тријумфалне капије на главној виминацијумској улици, односно децуманусу, потврђено је за Тањуг.

Анализа материјала указује на то да је виминацијумска тријумфална капија изграђена крајем 2. века или најкасније у првој деценији 3. века нове ере, а на основу очуваних уклесаних слова са текстом “ЦАЕС/АНТО“ истраживачи су установили да је капија изграђена у част римског императора Каракале, који је у Виминацијуму означен за цезара, односно будућег императора.

Виминацијумска тријумфална капија била је у форми тетрапилона са једним пролазом и пољем за натпис изнад лучног дела, висока нешто више од 10 и шира нешто више од шест метара, по чему веома личи на римску капију “Арцо дел Гави“ у Верони.

www.poportal.rs