Свечаним полагањем камена темељца, у присуству министарке просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић и председника општине Петровац на Млави, Душка Нединића, започета је изградња новог вртића у Петровцу на Млави који ће обезбедити 200 нових места  за децу. Објекат ће се простирати на преко 1350 м2 за чију изградњу Министарство просвете је издвојило преко 184 милиона динара. Завршетак градње се очекује у наредних 12 месеци.

„Министарство просвете одлучно наставља са улагањем у систем предшколског васпитања и образовања, јер чврсто верујемо да на тај начин улажемо у будућност. Ово није само темељ за нови објекат већ темељ за боље сутра“, изјавила је проф. Др Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете и додала: „Пројектом Инклузивног предшколског васпитања и образовања, који спроводимо у сарадњи са локалном самоуправом и уз подршку Светске банке, пружамо прилику сваком детету да расте, учи и да се развија у стимулативном окружењу које ће им омогућити да развију свој пуни потенцијал. Изградњом још једног објекта улажемо у будућност наших најмлађих, а уједно пружамо подршку њиховим родитељима.“

Уговори о финансирању и изградњи новог вртића у Петровцу на Млави потписани су у јулу 2023. године у Министарству просвете.

„Данас, на овом месту, ми дословно полажемо камен темељац за будућност, јер је сваки пројекат који се тиче деце и најмлађих – улагање у будућност. Данас започињемо решавање деценијског проблема наших суграђана са листама чекања, а додао бих да је исто тако важан аспекат овог пројекта – повећање обухвата деце предшколским образовањем. Свако дете има право за несметаним приступом предшколском васпитању, као важном делу образовног и социјалног процеса и управо то и обезбеђујемо са новим вртићем“, изјавио је овом приликом председник општине Петровац на Млави, Душко Нединић.

„Данашњи дан доказује да сав напор, труд и истрајност који смо уложили у борбу за боље услове и будућност наших најмлађих суграђана, нису били узалудни и с тога не можемо бити срећнији и поноснији.

Захвални смо Председнику републике Србије, Влади републике Србије и Министарству просвете на подршци и разумевању проблема са којим смо се суочавали, али и на свему осталом што чине за унапређење образовног сектора у нашој општини. Морам да искористим ову прилику да споменем и изразим захвалност и господину Бранку Ружићу, захваљујући коме смо и добили ову шансу, као и министарки Ђукић-Дејановић, уз чију ћемо подршку, верујем, успешно и завршити овај пројекат. Ово је историјски дан за општину Петровац на Млави “, додао је он.

Министарство просвете у сарадњи са Светском банком у оквиру пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ спроводи изградњу нових, доградњу, адаптацију и опремање постојећих објеката на територији Србије.  Реализацијом овог пројекта, вредности 47 милиона евра, биће обезбеђено 11000 нових места за децу у систему предшколског васпитања и образовања. Пројекат, поред проширења капацитета и изградње предшколских установа, посебну пажњу посвећује унапређивању знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект програма је и инклузија малишана од најранијег узраста, као и сензибилисање опште јавности и едукација родитеља о значају раног развоја и ране инклузије.

wwwpetrovacnamlavi.rs