О нама

Портал „Браничевски кас“ је портал намењен љубитељима коња, коњичког спорта, као и поштоваоцима витешких вештина. Браничевски округ, у оквиру којег се налази једна од најстаријих и најпознатијих ергела – Љубичево, баштини традицију одржавања коњичких трка дужу од једног века, а данас је тај крај препознатљив по „Љубичевским коњичким играма“, манифестацији која превазилази оквире наше земље.

branicevski-kas

Све је почело када је некадашње пољопривредно добро „Морава“ кнез Милош Обреновић 1860. поклонио држави и преселио ергелу коња из Ћуприје, а наставило се крајем 19. века, оснивањем Дунавског кола јахача у Пожаревцу које је убрзо почело да организује трке коња. Оно што данас зовемо „Љубичевским коњичким играма“, манифестацијом која је не само спортска већ и културно-уметничка, почело је у септембру 1964. године. Из године у годину, љубав према коњима све дубље се преплитала са обичајима, традицијом и културом народа овог краја – посебног по томе што држи до традиције и негује своја фолклорна обележја, а чувеног и по отворености и спремности да сваког посетиоца дочека како то обичају налажу. Такође, један од важних животних постулата и идеала, које су наследили од славних предака, јесте да треба буду и остану часни. О томе најбоље сведочи натпис на сабљи коју добија победник Љубичевских коњичких игара: „Не вади ме без повода, не враћај ме без части“!

Вођени идејом да промовишемо љубав према коњима, али и да прикажемо народ североисточне Србије онакав какав доследно истрајава вековима уназад, пре свега захваљујући чувању и неговању свог националног и културног идентитета – на порталу „Браничевски кас“ представљамо и сва природна богатства која одликују овај део Србије, испресецан Великом Моравом, Дунавом, Млавом и ушушкан међу планинским венцима Хомољских и других величанствених планина.

Посетиоци портала могу да се упознају и са археолошким локалитетима најстаријих цивилизација на европском тлу, са средњовековним споменицима као сведочанствима прошлих времена (попут блиставе Голубачке тврђаве), са променама које су обележиле осамостаљивање српске државе у 19. веку, када је Пожаревац, поред Крагујевца, био друга престоница кнеза Милоша Обреновића (који је уз ергелу, подигао и пожаревачку цркву, конак, нову чаршију…)

Такође, у циљу боље информисаности грађана, али и ради промоције туристичких, привредних и других потенцијала Браничевског округа, редакција „Браничевског каса“ редовно прати актуелна дешавања у свим областима друштвеног живота, извештавајући о важним темама, догађајима и личностима овог дела Србије.

ljubicevske-konjicke-igre

photo by Vujcic, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons