Нове скулптуре на великоградиштанском кеју

На Дунавском кеју у градском парку у Великом Градишту постављене су две нове скулптуре које ће обогатити постојећу галерију на отвореном. Скулптуре су поклон Општини и грађанима од Магдалене Павловић и Фабрике уља Дунавка.  Прва носи назив „Талас“, а друга представља редимејд скулптуру – објекат Николе Пршендића. Намера је локалне самоуправе да се заједно са Народним музејом, у градском парку обогати галерија под ведрим небом.

-Поред ове две скулптуре, идеја Општине Велико Градиште и мене као директора Музеја је да ову галерију, коју смо формирали пре пет-шест година, обогатимо  новим скулптурама. Поред ове иницијативе која је потекла из Фабрике уља, рачунамо и на сарадњу са приватницима, бизнисменима, кафеџијама, инвеститорима…најавио је директор Народног музеја мр Драган Богичић.

Директор „Дунавке“ Александар Живковић обећао је да ће са великим ентузијазмом Фабрика на чијем је челу наставити да сарађује са Општином када су у питању разни пројекти, а од коликог је значаја досадашња сарадња са овим колективом потврдио је председник Привременог органа Драган Милић. Он је између осталог рекао да је прошле године из те сарадње настао  пречишћивач ваздуха вредан преко 500.000 евра.

Како је објаснио директор Музеја, „Талас“ је урађен у кованом гвожђу и представља дунавски талас. Друга скулптура је спој старих зарђалих машина из некадашње „Дунавке“ и нових елемената у форми риба који су рађени у материјалу који не рђа.

 

www.recnaroda.rs