На 19. Бијеналу лауреат Маја Обрадовић

Гран при 19. Бијенала „У светлости Милене“ припао је остварењу „Насмеј се“, уметнице Маје Обрадовић. Образлажући одлуку о првонаграђеној, испред жирија у саставу Дијана Метлић, историчарка уметности и председница жирија, Виолета Томић, историчарка уметности и Владимир Дуњић, академски сликар, Метлић је истакла да  враћајући се доминантним осећањима несхваћености, унутрашње разапетости и бола како у сликарству, тако и у поезији Милене Павловић Барили, Маја Обрадовић актуелизује, повезујући их са садашњим тренутком у коме је патња њене јунакиње у директној вези са наметнутим правилима о вечној лепоти и младости, телесном савршенству и константним захтевима за ведрином и насмејаношћу које намећу друштвене мреже.

Друга награда додељена је уметници Јулији Дашић за рад „L Infant“. Крећући се између романтичарског преиспитивања односа човека и природе, симболистичких тежњи и надреалистичке поетике на трагу сликарства припадника групе „Медиала“, Јулија Дашић преиспитује женски идентитет између ратнице и сањарке, недвосмислено упућујући на сукоб јавног и приватног, очекиваног и прижељкиваног. Трећа награда припала је делу „Пролеће“, уметнице Маје Мајолинице. Утемељена у рукопису европске наивне уметности, а посебно инспирисана духом француског ствараоца Цариника Русоа, Мајолиница ствара допадљив рад о љубави, наклоности и поверењу.

Пожаревачко Бијенале установљено је 1962. године под називом „Сан и машта“, док садашње име „У светлости Милене“ носи од 1983. Ова културна манифестација одржава се сваке друге године. На тај начин Пожаревљани се одужују познатој сликарки Милени Павловић Барили која је у овом граду рођена 5. новембра 1909.  године, као једино дете у браку Данице Павловић и италијанског композитора и песника Бруна Барилија.

Управница Фондације Милени дом – Галерија „Милена Павловић Барили“, Љиљана Дабић, која је у име организатора и домаћина поздравила учеснике и госте 19. Бијенала, захвалила се локалној самоуправи јер препознаје значај и важност ове манифестације, нагласивши да је Бијенале прилика за оплемењивање уметношћу којој је Милена била посвећена читавим својим бићем.

-Захвалност за спонзорство и овогодишњег Бијенала упућујемо Граду Пожаревцу који препознаје значај ове културне институције и несебично учествује у реализацији њених циљева. Захваљујем се колегама, директорима других јавних и културних институција, појединцима, професорима ликовне уметности, са којима реализујемо одличне активности и пројекте како на нивоу града, тако и на републичком нивоу. Срећни смо што су активности и значај наше институције препознати и од стране Министарства културе на челу са министарком Мајом Гојковић, где већ низ година уназад реализујемо пројекте финансиране од стране Министарства у циљу даље промоције уметности Милене Павловић Барили. Из реализације једног таквог пројекта створили смо и додатну вредност, а то су два велика пријатеља Галерије и љубитеља Миленине уметности, модни креатор Игор Тодоровић и сценограф Александар Вељановић, који користе своја лична и пословна познанства да промовишу Миленин лик и дело, како код нас, а више у иностранству, отварајући многе могућности за реализацију нових пројеката у циљу промоције Милениног стваралаштва, казала је Љиљана Дабић.

                                                     БИСЕР УМЕТНИЧКОГ ДАРА

Деветнаесто Бијенале „У светлости Милене“ отворио је заменик градоначелника Пожаревца Предраг Мијатовић истакавши да велика српска и светска сликарка јесте један од симбола града за који највише волимо да нас везују. Њена биографија и уметнички опус који је оставила иза себе су такви да би многе светске престонице пожелеле да је имају за суграђанку.

-Оно што ми желимо да верујемо је да је део њеног талента и инспирације производ и њеног детињства проведеног у Пожаревцу. Тај бисер уметничког дара, оформљен у нашем Пожаревцу, је потом посебним сјајем сијао читавој планети. Иако је њен рад, прекинут прераном смрћу, и тако онемогућен да награди љубитеље уметности још многим делима, она која су иза ње остала, довољна су за читав век стварања. Слике, песме, речи, емоције и остали видови уметности, све од костима па до насловних страна светских магазина, прилика су да их се подсетимо и на овом 19. Бијеналу, казао је Мијатовић.

Првонаграђена Маја Обрадовић и Предраг Мијатовић

Он се овом приликом захвалио селекторки и члановима жирија што су својим знањем и осећајем за уметност призвали врхунске ликовне уметнике на овогодишње Бијенале, као и уметницима који ће део свог талента уткати у овогодишњи омаж великој сликарки.

-Улазећи у Галерију, надам се да сте прочитали поруку коју је Милена упутила из Њујорка својој мајци и отаџбини а која гласи да „… нигде небо није лепо као оно из мога дворишта“. Те речи свима нама који смо рођени у овом граду или у њему живимо јесте најбоља похвала Пожаревцу, јер је изречена од стране уметничког ока које је видело и многе светске престонице и њихове лепоте. Та љубав према свом граду инспирише и нас остале да, свако у свом домену и према својим могућностима, пружи свој максимум да Пожаревац буде још боље и лепше место за живот. Надам се да ће ово двориште, као и небо изнад њега бити инспирација и вама, драги уметници, за нова велика дела којима ћете обрадовати своје поклонике у годинама пред нама, закључио је заменик градоначелника.

                                              ЛИКОВНИ ДИЈАЛОГ СА МИЛЕНИНИМ ОПУСОМ

Селектор овогодишњег Бијенала, доктор ликовне уметности Снежана Петровић истиче да тема манифестације „Колектаријум из Венериног дневника“ позива уметнике на ликовни дијалог са Милениним изузетно богатим стваралачким опусом, од поезије, модерне илистрације, костимографских решења, рекламног дизајна, цртежа и слика које нуде широк дијапазон ликовних и поетичких форми.

Добитници награда са организаторима и жиријем

-Визуелне представе њеног фантастичног света снова, мистерије и несвесног, огледају се у вештини спајања сопствене интимне приче са оним што припада поретку историје уметности. Из тог богатог колектаријума она преузима адекватне симболе и ликовне форме по принципу реинтерпретације постојећег, уз интеграцију аутентичног новог решења са идејом грађења своје нове интимне логике, казала је Снежана Петровић.

Овогодишњи концепт изложбе сачињава 32 ликовна дела од укупно 16 истакнутих аутора са актуелне домаће и међународне ликовне сцене. Тако ће под кровом породичног дома Милене Павловић Барили у наредних месец дана бити презентована најновија ликовна остварења аутора: Маје Обрадовић, Славка Крунића, Зорана Игњатовића, Марка Тубића, Вељка Ваљаревића, Наода Зорића, Јулије Дашић, Радована Кунића, Маје Мајолинице, Ота Рапа, Маријане Ракићевић, Зорана Круља, Жељка Ђуровића, Саше Марјановића, Сање Жигић и Ивана Перака.

Овогодишње Бијенале припремио је Организациони одбор у саставу: Саша Павловић, градоначелник Пожаревца, Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и представница Министарства културе, Петар Маринковић, члан УО Фондације, Виолета Марковић, представница запослених у Фондацији и Вера Зарић Митић, директорка Народне библиотеке у Пожаревцу. Свечаности су присуствовали народна посланица Ана Миљанић, помоћница градоначелника Марија Трнавац, члан Градског већа Дејан Крстић, директори јавних и културних институција, представници цркве, чланови Надзорног и Управног одбора Фондације…

                                                                                Д.Динић

www.recnaroda.rs