Митска и фантастична бића Голупца

У присуству великог броја представника туристичких организација, културних и образовних установа из Голупца и општина Браничевског округа као и Националног парка „Ђердап” у Палати и кули 5 Тврђаве Голубачки град одржана је презентација пројекта „Митска и фантастична бића Голупца“, који су заједнички реализовале Народна библиотека „Вељко Дугошевић’’ и Туристичка организација Голубац, који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Вредност овог пројекта је 20 хиљаде евра.

-То говори да смо ми на један савремени начин презентовали наше културно наслеђе,односно наша митска бића у виду легенди и митова. Голубачка тврђава ће бити привремени дом наших митских бића до завршетка реконструкције једног простора у коме ће она бити стално смештена, истакла је Јелена Петровић,ауторка пројекта и вд директорка Туристичке организације општине Голубац.

Преко презентационе справе са холограмским ефектом, привремено је представљено нематеријално културно наслеђе Голупца, три митска бића, преко мултимедијалне поставке у којој анимирани јунаци говоре легенде овога краја.Има могућности И за проширење нових тема  како би се обогатила културна понуда.

Народна библиотека  „Вељко Дугошевић“  у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије реализовала је пројекат „Фестивал причања прича и легенди“, а потом и „Змајево село“ који су постали саставни део Сајма Дунава и тако показали  да  интересовање за културну баштину постоји и да је део туристичке понуде.

-То је био пројекат „Фестивал прича и легенди“ на коме смо упознали нашу баку Драгицу Попић из Добре која нам је испричала ту прву причу о Голубачком змају са којим је имала  сусрет. Наставили смо даље да причамо ову причу организовањем Змајевог села у оквиру Туристичке манифестације „Сајам Дунава“ који се одржава традиционално сваке године. Том приликом доводимо баке и деке који деци причају приче и легенде из овог краја  које пројектима желимо да сачувамо од заборава. Захављујући новој технологији оживели смо Голубачког змаја и још два митолошка бића, нагласила је координаторка пројекта „Митска и фантастична бића Голупца“,Марија Живановић Илић.

Овај пројекат које почео да се реализује јуна ове године представиће на иновативан начин  легенде и митове Голупца кроз 3Д анимације, визуелне и аудио ефекте.  Тако ће посетиоци моћи интерактивно да се упознају са локалном историјом, легендама и причама локалних мештана. Осим тога, ЕУ ће бесповратним средствима, подржати и организацију многобројних догађаја, чија ће сврха, такође, бити представљање голубачких прича, историје и културе.

www.recnaroda.rs