Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла радове на ветропарку „Костолац“

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, в.д. генералног директора ЕПС-а Душан Живковић и градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић обишли су радове на изградњи ветропарка „Костолац“, првог ветропарка „Електропривреде Србије.

Ветропарк „Костолац“ прави је пример како стара рударска одлагалишта могу да се искористе за пројекте обновљивих извора енергије. Овим пројектом, као и соларном електраном „Петка“, која се гради на оближњем старом пепелишту, стварамо услове за једну нову „Електропривреду Србије“, поручила је министарка.

Она је додала да ће Министарство, као и до сада, будно пратити наставак градње ветропарка. „Било је одређених кашњења због померања рокова пројектовања. Држава је свој посао када је реч о дозволама за сада завршила и сада је на извођачу да радове заврши у предвиђеном року. Завршене су све саобраћајнице и приступни путеви, а у току су радови на темељима и платформама. Део опреме је већ стигао, а остатак је на путу из Шпаније, Турске и Кине. Очекујемо да монтажа стубова, елиса и ветрогенератора почне на лето како бисмо почетком наредне године имали нови ветропарк на мрежи“, рекла је Ђедовић Хандановић.

преузето са сајта Града Пожаревца