Значајне уштеде применом мера енергетске ефикасности у домаћинствима

Министарство рударства и енергетике организовало је у Пожаревцу трибину у оквиру националне кампање под називом: „Како се пријавити за субвенције за замену столарије, побољшање изолације, фасаде, соларне панеле?“, на којој су грађани имали прилику да добију информације о процедури пријављивања на нови јавни позив.

„Министарство и град Пожаревац обезбедили су ове године укупно 16,25 милиона динара за субвенције којима подржавамо грађане да замене столарију, изолују фасаду, замене неефикасне котлове или уграде соларне колекторе и панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Применом ових мера остварујемо уштеде енергије, водимо рачуна о кућном буџету, повећавамо комфор становања, смањујемо емисије штетних гасова и више водимо рачуна о животној средини“, рекла је помоћница министарке рударства и енергетике за енергетску ефикасност и климатске промене Маја Вукадиновић.

Она је додала да грађани у зависности од пакета мера могу да добију субвенције од 50 до 65 одсто вредности инвестиције и да је до данас држава субвенционисала више од 30.000 домаћинстава. „Наш циљ је да кроз реализацију овог пројекта укупне вредности 50 милиона евра, који се реализује уз подршку Светске банке, енергетски санирамо више од 50.000 домаћинстава”, рекла је Вукадиновић.

Предраг Мијатовић, заменик градоначелника, рекао је да су грађани Пожаревца заинтересовани за субвенције за споровођење мера енергетске ефикасности у домаћинствима и да је поједностављена процедура пријављивања. Додао је да је неколико стотина грађана добило субвенције у последње три године и да ће Град наставити да издваја средства за ове намене.

Ове године грађани ће у 137 јединица локалне самоуправе моћи да се пријаве за субвенције у којима од лета почиње расписивање јавних позива.

На трибинама у Сремској Митровици, Старој Пазови, Суботици, Пожаревцу, Шапцу, Чачку, Краљеву, Нишу, Пожеги, Свилајнцу, Крушевцу и Ужицу грађани ће имати прилику да добију неопходне информације како да се пријаве за субвенције које се додељују у циљу реконструкције и унапређивања енергетске ефикасности у становима и породичним кућама, као и да се информишу о бенефитима улагања у енергетску ефикасност.

preuzeto sa sajta Grada Požarevca