Дечија сцена петровачког позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“

У духу дечије недеље, представљамо вам причу о дечијој сцени петровачког позоришта “Драгољуб Милосављевић Гула”.

Дечија сцена петровачког позоришта, основана је након читавог једног века постојања позоришта које је тада носило назив „Бата Булић“, садашњег „Драгољуб Милосављевић Гула“ .

Разлог томе је вероватно био активан рад Драмске секције петровачке гимназије „Младост“, у оквиру које су гимназијалци играли запажене представе, које је режирао професор Бранко Лазић, а од којих се истиче представа „Хамлет“ из 1959.године. Запажена је још једна представа, под називом „Поздрави неког“, из 1973.године, коју је режирао Миодраг Милановић Мага, а која је извођена и у гимназији и у тадашњем Дому ЈНА, као и на Другој зонској смотри аматерских позоришта

Први пут у оквиру позоришта „Бата Булић“, основана је Омладинска сцена, коју је од 1999.године успешно водио професионални глумац Миленко Заблаћански, поново у сарадњи са Средњом школом „Младост“ из Петровца на Млави и за ту прилику режирао је представу „Школски кабаре“.

Драмска уметница и дугогодишњи професор глуме на Академији уметности у Новом Саду, Верица Милошевић 2002. године основала је Драмски студио са циљем да младе ентузијасте наклоњене сцени научи основама глумачког заната, кроз један вид школе глуме. Успешно је извела две генерације младих глумаца, од којих су неки постали активни чланови петровачког позоришта „Бата Булић“.

Коначно се 2003. године јавља интересовање за Дечијом сценом. Ангажовањем професионалне глумице Драгане Мркић, заживела је Школа глуме за најмлађе.

За непуне три године, најмлађи глумци извели су три представе: „Пепељуга“ , „Лепотица и звер“ и „Сан летње ноћи“.

Школу глуме је потом преузела Весна Станковић, такође професионална глумица, која је своје прве глумачке кораке остварила управо у позоришту „Бата Булић“.

Рад са најмлађима потом су наставили професионални глумац Фуад Табучић, уз асистенцију аматерског глумца петровачког позоришта Љубомира Денића.

Школа глуме је, након краће паузе, покренута поново у фебруару 2021.године. Рад са децом преузео је професионални глумац Никола Угриновић, који је некада и сам играо у Омладинској сцени петровачког позоришта.

Прва представа коју је Никола Угриновић урадио, носи назив „Вештица на суду“ и играна је широм Србије. 2023.године Дечија школа глуме изнедрила је и другу дечију представу.

„Пепељуга“, у адаптацији и режији Николе Угриновића, ове године учествује на Међународном фестивалу дечијих и омладинских позоришних представа – ДОПС, у Јагодини.

Дечија школа глуме броји преко двадесеторо деце.

Поред Николе Угриновића, асистенцију ради Милица Илић, дугогодишња аматерска глумица петровачког позоришта и директорка Културно просветног центра, при којем позориште данас и функционише.

www.petrovacnamlavi.rs